Γιατί το μυαλό αντιστέκεται στις δίαιτες;

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας,
η ανάγκη για φαρμακευτική θεραπεία είναι πιο μεγάλη από ποτέ!

 

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2017. Φυσιολογικά, θα έπρεπε, πλέον, να γνωρίζουμε τα πάντα για τις δίαιτες. Αμέτρητοι «ειδικοί» μάς αποκαλύπτουν καθημερινά τα μυστικά της «σωστής» διατροφής. Όμως, εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν συνεχώς δίαιτες και αποτυγχάνουν, μιας και τελικά, κάτι πολύ πιο σύνθετο συμβαίνει στον οργανισμό μας, όταν καταβροχθίζουμε πίτσα, με επιδόρπιο παγωτό σοκολάτα, αν και ξέρουμε πως αυτό είναι λάθος. Κάπως έτσι, η νόσος της παχυσαρκίας έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία που διαρκώς υποτροπιάζει.

Με αφορμή την 11η Οκτωβρίου, ημέρα καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, η ανάγκη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας φαντάζει ακόμα πιο επιτακτική. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν στο επιδημιολογικό μέγεθος της νόσου στην Ελλάδα, όπως εμφανίζονται στα αρχεία του World Obesity Federation, δείχνουν ότι το ποσοστό των υπέρβαρων ενηλίκων (ΔΜΣ 25-29,9kg/m2), ηλικίας 18 ετών και άνω, είναι 44,5% στους άνδρες & 30,9% στις γυναίκες, των παχύσαρκων (ΔΜΣ 30-34,9 kg/m2) 17,4% στους άνδρες και 15,5% στις γυναίκες και των σοβαρά παχύσαρκων (ΔΜΣ > 35 kg/m2), 4,9% στους άνδρες & 8,8% στις γυναίκες. Η προβολή των στοιχείων αυτών, για το έτος 2025, δείχνει αυξητικές τάσεις κατά, τουλάχιστον, 1 έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες. Σε επίπεδο οικονομικού κόστους στις δαπάνες Υγείας, το συσσωρευτικό συνολικό κόστος, εάν δεν αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία, στη χώρα μας, για την περίοδο 2017 έως 2025 θα είναι 16,6 δις ευρώ, ποσό ισοδύναμο με 6 και πλέον φορές τη συνολική δημόσια ετήσια φαρμακευτική δαπάνη! (στοιχεία 2016).

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος; Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό που ονομάζεται «όριο ρύθμισης σωματικού βάρους» (ομοιοστασία ανθρώπινου σώματος). Το σωματικό βάρος ορίζεται από τον εγκέφαλο. Αν αυτό δεν γίνει σαφές, μας περιμένουν εκπλήξεις: μυαλό και σώμα αντεπιτίθενται στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο αποτυγχάνουν οι δίαιτες. Κάθε φορά που το βάρος μας αλλάζει υπερβολικά, ο εγκέφαλος επεμβαίνει και το σπρώχνει πίσω, σε αυτό που θεωρεί σωστό βάρος για εμάς. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε μαζί του.

Η διαδικασία μοιάζει με θερμοστάτη. Όπως στο σπίτι ο θερμοστάτης κρατά τη θερμοκρασία σταθερή, έτσι και το μυαλό έχει τον δικό του θερμοστάτη: τον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος, εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενεργοποιεί φυσιολογικές & συμπεριφορικές αντιδράσεις, με τις οποίες ο εγκέφαλος μετρά τα επίπεδα του σωματικού λίπους, χρησιμοποιώντας τη λεπτίνη, μια ορμόνη που βρίσκεται στο αίμα, σε αναλογία με την ποσότητα λίπους που έχουμε στο σώμα μας. Υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, δηλώνουν την ύπαρξη περισσότερου λίπους στο σώμα. Σε ότι αφορά την λεπτίνη, η ορμόνη αυτή μειώνει την πείνα.

brain

Και εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ο καθένας μας έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο λίπους στο σώμα, με το οποίο αισθάνεται καλά. Ο εγκέφαλος θα υπερασπιστεί αυτό το επίπεδο, όπως υπερασπίζεται τη θερμοκρασία του σώματος. Καθώς χάνουμε βάρος, η ποσότητα της λεπτίνης στο αίμα μειώνεται και τότε αρχίζουν τα προβλήματα: διότι στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο που βοηθά να επανακτήσουμε το χαμένο λίπος. Ο εγκέφαλος μεγιστοποιεί την πείνα, κάτι που κάνει τις λιχουδιές ακαταμάχητες και τις λιγούρες αδύνατον να ξεπεραστούν. Όμως, είναι δύσκολο να νικήσουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς που μας καθορίζουν. Ακόμα χειρότερα, έρευνες δείχνουν ότι οι μηχανισμοί που οδηγούν στην επανάκτηση του χαμένου βάρους, διαρκούν τουλάχιστον έναν χρόνο – διάστημα που σίγουρα είναι πολύ μεγάλο για να βγούμε νικητές στη «μάχη ενάντια στο σώμα μας».

Παρόλα αυτά, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος η απάντηση βρίσκεται απλά στο να μην τρώμε λιγότερο. Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε την αντίδραση του εγκεφάλου και, τελικά, θα χάσουμε βάρος. Μια πιο εύκολη και βιώσιμη μέθοδος είναι να τρώμε έτσι, ώστε ο εγκέφαλος να νιώσει πιο άνετα στο πιο χαμηλό βάρος που επιδιώκουμε να φτάσουμε. Δηλαδή, να χαμηλώσουμε το «όριο ρύθμισης του βάρους» μας, σε σημείο που το σώμα να αισθάνεται ευτυχισμένο, «κουβαλώντας» λιγότερο λίπος. Έρευνες σε ανθρώπους και ζώα έδειξαν ότι το κλειδί βρίσκεται σε μια δίαιτα απλών, μη επεξεργασμένων τροφίμων με χαμηλές θερμίδες. Δηλαδή φρέσκα, αυτούσια και φυσικά τρόφιμα που τα απολαμβάνουμε όπως τα έφτιαξε η φύση. Έτσι, αντί να φάτε τηγανητά κολοκυθάκια και να λέτε «έφαγα λαχανικά», φάτε ψητά κολοκυθάκια με λίγο αλάτι.

Ίσως ακούγεται βαρετό, αλλά σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, αρκετό ύπνο, διαχείριση του άγχους και όχι υπερβολικές απαιτήσεις από το σώμα μας, μπορούμε να πετύχουμε αυτό που τώρα φαντάζει ακατόρθωτο. Ακούστε το σώμα σας και φροντίστε το, σύμφωνα με αυτά που θέλει, στις ποσότητες που θέλει. Γιατί σίγουρα θα είμαστε πιο υγιείς αν εστιάσουμε σε υγιείς συμπεριφορές, παρά στο να χάσουμε βάρος.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, συστήνεται στους υπέρβαρους και παχύσαρκους να απευθυνθούν στο γιατρό τους, ο οποίος θα τους υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο απώλειας βάρους (δίαιτα, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή). Στην Ελλάδα, διατίθεται πλέον, από τη Valeant/PharmaSwiss Hellas, το εγκεκριμένο καινοτόμο φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας, με κλινική εμπειρία από 1,5 εκατ. ανθρώπους στις ΗΠΑ. Το σκεύασμα αποτελεί, παγκοσμίως, μια από τις πιο σύγχρονες θεραπείες στο χρόνιο πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς δρα θεραπευτικά στον εγκέφαλο, με τον συνδυασμό δυο δραστικών ουσιών, της ναλτρεξόνης και της βουπροπιόνης. Πρόκειται για ένα χάπι, το οποίο, διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή, μιας και ο ιατρός είναι αυτός που θα διαγνώσει εάν το άτομο πάσχει από τη νόσο της παχυσαρκίας ή είναι υπέρβαρο με συννοσηρότητες που οφείλονται στο αυξημένο βάρος (π.χ. διαβήτης, υπερλιπιδαιμία), θα αποφασίσει εάν έχει ένδειξη για έναρξη της αγωγής, καθώς και θα ελέγξει αν επιτυγχάνεται απώλεια βάρους. Το σκεύασμα είναι εγκεκριμένο από τον FDA & τον ΕΜΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οδηγεί σε, έως 4 φορές, μεγαλύτερη απώλεια βάρους από απλή δίαιτα και άθληση.

References
Long-Term Persistence of Hormonal Adaptations to Weight Loss
Priya Sumithran, M.B., B.S., Luke A. Prendergast, Ph.D., Elizabeth Delbridge, Ph.D., Katrina Purcell, B.Sc., Arthur Shulkes, Sc.D., Adamandia Kriketos, Ph.D., and Joseph Proietto, M.B., B.S., Ph.D.
N Engl J Med 2011; 365:1597-1604October 27, 2011DOI: 10.1056/NEJMoa1105816
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1105816#t=article 


Σχετικά με τη Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας

Η Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας ιδρύθηκε το 2005 και, σήμερα, απασχολεί 79 εργαζόμενους συνολικά. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, των προϊόντων OTC & φαρμακείου, των ιατρικών εργαλείων και εξαρτημάτων, της δερματολογίας της οφθαλμολογίας και των οφθαλμολογικών προϊόντων. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, τα προϊόντα που διακινεί παράγονται στην Ελλάδα. Το 2011, ο πολυεθνικός Όμιλος Valeant προέβη σε μια ιδιαίτερα σημαντική αναπτυξιακή κίνηση, με την εξαγορά της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής PharmaSwiss. Στρατηγικός στόχος της επένδυσης αυτής ήταν η ενδυνάμωση των υγειών και με προοπτικές τοπικών αγορών σε διάφορες περιοχές της Νοτίου, κυρίως, Ευρώπης. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, η PharmaSwiss Ελλάδος προχώρησε στην εξαγορά καταξιωμένου, υφιστάμενου προϊοντικού χαρτοφυλακίου φαρμάκων και ΜΗΣΥΦΑ προϊόντων, επενδύοντας κεφάλαια άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Εν συνεχεία το 2013 ο Όμιλος Valeant προέβη στην παγκόσμια εξαγορά της Ηγέτιδας Εταιρείας στην Οφθαλμολογία, της Bausch + Lomb της εταιρείας Θρύλου με αδιάλειπτη επί 164 έτη προσφορά στη φροντίδα των ματιών. Από τότε, και παρά την συνεχιζόμενη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, η Valeant σε συνεργασία με τον μητρικό Όμιλο, εφαρμόζει μεθοδικά την υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου στρατηγικών επενδύσεων, εισαγωγής καινοτόμων θεραπειών και σκευασμάτων, εξαγορών και συνεργασιών σε όλο το εύρος των προϊόντων υγείας.